Keresés

Már az egészségügyet is fenyegetik a hacker támadások!

A pandémiás időszak egyik fő célpontjává az egészségügyi rendszerek kerültek. A hackerek már-már halálos fenyegetést jelentenek az egészségügy és a betegek számára is.

A fenyegetettség nem csak Magyarországot érinti, a világ más pontjain is tevékenykednek hackerek. Például Írországban az egészségügyi rendszer nagy részét egy orosz bűnbanda bénította meg egy zsarolóvírussal. Természetesen sokan felkapták erre a fejüket, hiszen elfogadhatatlan, hogy egy ország beteg embereinek egészségét és életét pénzért veszélyeztessék. A bűnözők viszont úgy gondolják, hogy ők csak kihasználják a lehetőséget, ugyanis az követ el hibát, aki nem gondoskodik megfelelően az adatok biztonságáról.

A bűnözői csoportok gyakran használják a „deep” (mély) webet a különböző egészségügyi adatok eladására és megvételére. A nyilvántartások feltörése után az adatok először „sötétednek”, majd más-más változatokban újból a felszínre kerülnek. Az adatok megvásárlói ezután személyazonosságot is szereznek, hamis útlevelet, társadalombiztosítási kártyát stb. A két csomag együtt nagyon hasonlít arra, ahogyan a valóságban a hamisítás áldozata a hivatalos adatbázisokban megjelenik. Ezeket az igazolványkészleteket ezután sokféle bűncselekményhez használják, beleértve az illegális bevándorlást is.

Sajnálatos módon Magyarországon is jelen van az egészségügy fenyegetettsége, de szerencsére korántsem történtek olyan komoly támadások, mint a fentebb említett írországi esetnél.

A számítógépes bűnözők kihasználják, hogy a koronavírus-járvány idején sokkal túlterheltebbek az egészségügyi intézmények és a dolgozóknak, sokkal gyorsabban kell döntést hozni, bizonyos információbiztonsági intézkedéseket nem tesznek meg, vagy csak egyszerűen figyelmetlenek. Ilyenkor sokkal könnyebben fordul elő, hogy megnyitnak egy olyan e-mail-csatolmányt vagy használnak egy olyan pendrive-ot, amit nem kellett volna, mert fertőzött.

A megelőzésben a legkritikusabb pont a felhasználói magatartás: figyelni kell arra, milyen leveleket, mellékleteket nyitunk meg, illetve milyen weboldalakat látogatunk meg.

Ebben a nehéz, leterhelt időszakban célszerű, ha egy olyan kiberbiztonsági szolgáltatást választunk, amely leveszi rólunk a terhet. A Promeritum Kiberbiztonsági szolgáltatása egy egyszerű, könnyen alkalmazható és nagyon megbízható alternatívát nyújt a zsarolóvírusok, adatlopás ellen.#kiberbiztonság #cyberprotection #zsarolóvírus #ransomware #adatlopás #datatheft #healthcare #egészségügy #védelem #protection #promeritum #acronis

7 megtekintés0 hozzászólás